Begrippenlijst

Onderstaande tabel bevat een overzicht van diverse termen die op deze website worden gebruikt en hun betekenis of synoniem.

TermBetekenis en/of synoniem
AanlasstelEen aanlasstel is de combinatie van een knevelbout en een bevestigingsset.
CentraalsluitingEen centraalsluiting is een mechanisme waarmee deuren makkelijk kunnen worden vastgezet of ontgrendeld. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een hefboom of bedieningswiel (een soort afsluiter). Ook bij mangaten en handgaten vinden we een soortgelijke toepassing. Hierbij wordt dan gesproken over een uitvoering met een centrale bout.
CoamingCoamings worden ook wel aangeduid als luikhoofden. Een coaming is verticale beplating rond een laadhoofd of een andere opening in het dek met als doel om het binnendringen van water te voorkomen.
DeurbeslagDeurbeslag omvat alles wat in en rond een deur gehangen wordt. Het wordt vaak aangeduid als hang- en sluitwerk. Hierbij kan gedacht worden aan deurknevels, scharnieren en sloten.
FrameEen frame is een raamwerk (veelal van hoekstaal) waarin een deur, raam of dergelijke kan worden aangebracht. Hierbij kan worden gedacht aan een deurframe. Dit heeft de functie die een deurkozijn in een woning heeft.
GalvaniserenGalvaniseren is een techniek die wordt gebruikt om een stalen plaat te voorzien van een laagje zink (verzinken), nikkel (vernikkelen) of chroom (verchromen). Hierdoor wordt het materiaal corrosiebestendiger en gaat het meer glanzen.
HengMet hengen worden scharnieren aangeduid. Deurhengen zijn deurscharnieren en luikhengen zijn luikscharnieren.
HoekstaalHoekstaal of hoekprofiel is constructiestaal in hoekvorm. Hoekstaal kan gelijkzijdig of ongelijkzijdig zijn.
KantpersMachine waarmee door druk te zetten op stempels plaatwerk kan worden geknikt in de juiste hoek en met de juiste straal. Een kantpers wordt ook wel een kantbank genoemd. Activiteiten met behulp van een kantpers worden aangeduid als kanten, zetten of zetwerk.
KnevelschroefKnevelschroeven worden op deze website ook wel aangeduid als knevelbouten of oogbouten.
KorfknevelIn de volksmond wordt weleens gesproken over korfknevels. Met een korfknevel wordt dan de combinatie van een luikknevel met een korfmoer bedoeld.
KroonmoerAls een klant om Kroonmoeren vraagt, worden meestal korfmoeren bedoeld.
LockboxKnevel uit een “QuickPin” centrale sluiting.
MandekselMandeksels worden normaliter aangeduid als mangatdeksels.
MangatEen mangat is een opening die in veel gevallen toegang verleent tot een tank. Als we het op deze website hebben over mangaten dan verstaan we daaronder de combinatie van een mangatring, een mangatdeksel en een rubber pakking, eventueel met bouten en, afhankelijk van de uitvoering, een aan de mangatring vastgelaste coaming.
MessingMessing wordt ook wel geelkoper genoemd. Het is een legering van voornamelijk koper en zink.
NastelbaarNastelbare scharnieren zijn scharnieren die instelbaar zijn, dat wil zeggen naar wens in te stellen, zodat dit leidt tot een juiste indrukking van het rubber.
OppervlaktebehandelingOppervlaktebehandelingen van metalen zijn technieken die worden toegepast om de eigenschappen van de buitenste laag van metalen voorwerpen te verbeteren, zoals corrosiebestendigheid, slijtvastheid, uiterlijk en hechting van verf. Voorbeelden zijn galvaniseren, anodiseren, poedercoaten en verzinken.
PoedercoatenPoedercoaten wordt ook wel poederlakken of poederverven genoemd. Het is een elektrostatisch verfproces waarbij poeder op een werkstuk verstoven wordt waarna het in een oven wordt gesmolten. Hierdoor ontstaat een egale verflaag om het behandelde werkstuk.
PolijstenPolijsten is een bewerking waardoor een oppervlak van een materiaal glad en glanzend gemaakt wordt. Hierdoor krijgt het een sterk spiegelend effect.
RVSAfkorting van roestvast staal, soms ook roestvrij staal of inox genoemd. RVS is een legering van onder andere ijzer en chroom. Als het chroom met zuurstof in aanraking komt, wordt er een oxidehuid gevormd die het onderliggende metaal beschermt tegen verdere roestvorming.
ScheldeknevelOnder Scheldeknevels worden deurknevels verstaan.
SigmaweldSigmaweld 199 (voorheen Sigmaweld MC) is een 2-componenten lasprimer.
SlobscharnierSlobscharnieren worden veelal aangeduid als sleufscharnieren.
WaterdichtIn de scheepsbouw betekent “waterdicht” dat een constructie, onderdeel of ruimte zodanig is ontworpen en gebouwd dat het water niet kan binnendringen, zelfs onder druk of bij volledige onderdompeling. Dit is cruciaal voor de veiligheid en stabiliteit van schepen, om te voorkomen dat water de binnenkant van het schip binnendringt en schade veroorzaakt of het schip doet zinken. Waterdichtheid heeft niet alleen betrekking op het voorkomen van binnendringen van water van buitenaf, maar ook op het voorkomen van binnendringen van water in compartimenten/waterdichte schotten.
WeerdichtIn de scheepsbouw betekent “weerdicht” dat een constructie, onderdeel of ruimte beschermd is tegen het binnendringen van regen, wind, en spatten van zee- of rivierwater van buitenaf. Het zorgt ervoor dat de binnenkant van een schip droog blijft onder normale weersomstandigheden, maar biedt niet dezelfde bescherming als “waterdicht” tegen volledig onderdompeling of zware waterdruk.